Vitaminele care te ajută să nu mai suferi de mâini și picioare reci: Alimentele în care le găsești. Pe măsură ce zilele se răcesc, consumul de calorii crește. La urma urmei, este greu să reziști ciocolatei calde, pastelor sau fondue-ului atunci când temperaturile scad afară.
Dr. Talitha Maciel explică aici ce alimente și vitaminele pe care le conțin sunt de preferat pe vreme rece.
Problema, însă, este că dulciurile sunt încărcate cu zahăr, sodiu, grăsimi saturate și alți dușmani ai alimentației sănătoase. Dar iată câteva produse care nu vă vor dăuna sănătății.
CITEȘTE ȘI: Mâinile care sunt constant reci pot semnala unele boli grave: La ce să fii atent
Ceaiurile și infuziile sunt opțiuni optime pentru a ne încălzi iarna. Ele cresc temperatura corpului nostru atunci când sunt ingerate și în câteva minute dau o senzație de mai bună stare de bine și confort termic. În plus, sunt o sursă de hidratare – o circumstanță importantă, mai ales că în zilele reci, aportul de lichide este de obicei mai scăzut. Opțiuni bune sunt ceaiul negru, alb, roșu și verde – toate extrase din planta Camellia sinensis, care este plină de vitaminele C, K și din grupul B.
Ceaiul yerba mate din Paraguay este cunoscut pentru conținutul de vitamine A, C, B1, B2, E, cu întreaga lor gamă de proprietăți benefice.
Iar ceaiul de frunze de mentă este saturat cu uleiuri esențiale, minerale (calciu, potasiu, mangan, fier, magneziu) și vitamine (C, A, B, E, complexul B și betacaroten).
Lichidul fierbinte din supă ajută la accelerarea metabolismului, făcând organismul să lucreze pentru a-și normaliza temperatura. Adăugarea la supe a unor alimente termogenice precum ghimbirul, broccoli și paprika sporește această senzație.
O adevărată bogăție de vitamine, minerale și fibre este ascunsă în rădăcina de ghimbir. Conținutul său include vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B9 (acid folic) și vitamina C. Dar și minerale precum calciu, magneziu, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu și sodiu.
Broccoli este o sursă bogată de vitamina C, vitamina K și folat, mai bine cunoscut ca acid folic sau vitamina B9. În plus, această legumă conține minerale esențiale precum potasiu și mangan.
Fructele de ardei roșu iute sunt bogate în capsaicină, nutrienți utili, vitaminele A, B6, C, K.
Dar ar trebui să acordați atenție ingredientelor care vor fi folosite în acest fel de mâncare. O supă de casă sănătoasă conține maximum 1 până la 2 tipuri de carbohidrați precum cartofi, orez brun, fasole, năut, porumb sau mazăre.
Alegeți 2 până la 4 tipuri de legume precum morcovi, fasole verde, dovlecei, roșii, ceapă, țelină, praz, kale, broccoli pe care le puteți amesteca pentru a face baza supei. În cele din urmă, poate conține și 1 tip de proteine din carne uscată, cum ar fi pui, vită; sau brânză tofu (opțiune pentru vegetarieni).
Preparată cu aceste precauții, supa este o masă completă, deoarece conține toate ingredientele necesare pentru o cină sau un prânz echilibrat și sănătos.
Scorțișoara te încălzește pentru că ne crește cheltuielile energetice. Condimentul are un efect antiinflamator și cantități bune de crom, care îmbunătățește sensibilitatea la insulină și controlează glicemia. Recomandarea este să luați una până la două lingurițe de scorțișoară pe zi. Este o adevărată comoară de vitamine: A, beta, B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B4 (colină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), C, E, K1.
CITEȘTE ȘI: Ai mereu mâinile RECI? Când trebuie să mergi URGENT la doctor
Semințele oleaginoase sunt, de asemenea, opțiuni bune în zilele reci. Acestea sunt bogate în arginină, care crește vasodilatația și, prin urmare, îmbunătățește circulația sângelui și senzația de căldură.
Semințele oleaginoase conțin zinc, magneziu, arginină și ajută la dezvoltarea musculaturii. Ele sunt, de asemenea, surse de antioxidanți care facilitează lupta împotriva radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură; în plus, există grăsimi polinesaturate și mononesaturate sănătoase pentru inimă.